johanstuin2.gif (12700 bytes)
Mijn bezoek aan Rosemary Verey.

 

In 1982 solliciteerde ik omdat ik dreigde werkeloos te worden naar een baan in Engeland Bij lord de Ramsey . Deze had een advertentie in het vakblad tuin en landschap gezet.
Ik kreeg een keurige afwijzingsbrief. Tot mijn verbazing werd ik een maand later opgebeld door een engelse dame met de mededeling dat zij een tuinman zocht en dat zij de brieven van Lord de Ramsey had gelezen en wel ge´nteresseerd was, of ik naar Engeland wilde komen. Ik vertelde haar dat ik zou komen maar dat ik ondertussen al weer ander werk gevonden had dus dat ik nog het een en ander moest regelen . Dat was voor haar geen probleem.
Februari 1983 ging ik naar haar toe ik had geen idee wie Rosemary Verey eigenlijk was.
Dat zou ik later pas merken Toen haar boeken ook hier uitgebracht werden en ze regelmatig op de BBC te zien was.
Ik had toen nog geen rijbewijs en ik sprak af dat mr. Verey mij op zou halen op Swindon station.

Barnsley House in Cirencester,Clouchestershire haar huis , was een echt oud engels landhuis gebouwd in 1697 uit de licht gele Cotswoldsteen.
Toen ik aankwam vielen meteen de mooie grote bomen en de bloeiende Aconieten mij op
Rosemary Verey verwelkomde mij hartelijk en was zeer ge´nteresseerd .
Ondanks haar eenvoudige voorkomen was ze toch duidelijk een upperclass lady, zeer gepassioneerd door de natuur en ontwerpen van tuinen.
Ik kreeg een rondleiding door de tuin en het viel mij op dat de natuur hier in verglijking met holland zeker een maand voorliep. Het was allemaal erg mooi en indrukwekkend Tegenwoordig met de strakke tuinstijl zou men het"truttig"
kunnen noemen maar dit spreekt mij toch ontzettend veel meer aan dan strakke betonplaveisels en vakken gevuld met een soort planten.
Vijver met stenen kikker The knotgarden (knopentuin) De potager (Sierlijke groententuin)
Mijn gezaaide zaadjes Lady in riding outfit
(Beeld van Simon)
Klik op de kleine afbeelding voor de grotere uitvoering


Natuurlijk werd er ook gespoken over het werk wat ik zou gaan doen. Dat leek op zich erg mooi .
Ik herinner me nog dat ik heel erg moest wennen aan  de etenstijden, warm eten was pas s’avonds na achten dus de gevulde koeken die ik uit Nederland had meegenomen kwamen goed van pas. Het was even wennen aan de Engelse keuken maar dit was wel de goede
Engelse keuken met soep van spruitjes ,haddock pie en stilton kaas .
En dan slapen in een enorm hemelbed alleen het huisspook onbrak nog.
De volgende dag mag ik mee naar de beeldhouwer (als ik mij goed herinner Simon Verity)
Deze man maakt prachtige zandstenen beelden en rosemary heef er nog een paar nodig voor een tuin waar ze mee bezig is.
Later die dag wordt ook nog deze tuin bezocht die niet ver van haar huis is.
Samen zoeken we naar oplossingen voor bepaalde problemen. Ook zaai ik wat zaden die ze uit het buitenland heeft gekregen.
Zondags gaan we naar vrienden op een landhuis (Paleis) in de buurt van Bristol Helaas weet ik de naam hier niet meer van, ik weet wel dat ik nog nooit zoveel delftsblauwe tegeltjes bij elkaar gezien heb Daarna naar een grotto in Bristol, dit is te lezen in buitenleven op bansley house.Het was een prachtige grot ingelegd met schelpen en fossielen
Helaas, ik heb de baan niet genomen Barnsy House lag te afgelegen en ik had nog geen rijbewijs. Rosemary vergoede echter al mijn onkosten.

Johan
image4.gif (2799 bytes)
brief.gif (148660 bytes)

 

.