johanstuin2.gif (12700 bytes)
Digitaal herbarium

 
duindoorn.JPG (194218 bytes)

 Nederlandse Naam Duindoorn
Franse naam  Argousier
Duitse naam Sanddorn 
Engelse naam Sea buckthorn  
 Latijnse (wetenschappelijke) Naam HippophaŽ rhamnoides
 Familie Duindoornfamilie
(Elaeagnaceae)
Bloem De duindoorn is tweehuizig erzijn dus struiken met mannelijke en struiken met vrouwelijke bloemen, de bloemen zijn klein en zitten in de oksels van de twijgen de bloemen zijn voor bevruchting van de wind afhankelijk.

 

 Bloemkleur  geelgroen
 Bloeitijd Maart-April
Blad Wilgachtige bladeren met een korte   steel donkergroen van boven en zilverachtig behaard van onder
verspreid
Stengel houtachtig met grote stekels
  Heester
Hoogte  meestal niet hoger dan 3 meter
Vindplaats  Pionierplant in nederland (de naam zegt het al) meestal gevonden in de kalkrijke duinen.In het buitenland vaak op grindbeddingen van beken en rivieren.
Ook is hij vaak als sierplant aangeplant
De foto is gemaakt in koningshof nationaal park Zuidkennemerland
29-10-2005
 Op zoek naar paddenstoelen om te fotograferen kwam ik ook de duindoorn tegen die er in deze tijd van het jaar door de vele oranje bessen heel erg mooi uit ziet.Deze pionier is een van de eerste planten die zichzelf op de kale zandvlakte vestigd en moet daarvoor ook bijzondere eigenschappen hebben de duindoorn is in staat om bijzonder goed uitlopers te maken die met hun wortels de grond kunnen vasthouden en groeid daardoor al snel uit tot bosjes. Daarbij kan de plant ook stikstof uit de lucht opnemen door samenwerking met  bacteriŽn (symbiose) en in een voor andere planten opneembare vorm in de grond vastleggen . De oranje vrucht is een schijnbes zo genoemd omdat het sappige deel wordt gevormd door het vlezig geworden bloemdek en niet door het vruchtbeginsel zelf.De bessen worden door vogels(spreeuwen, lijsters, kraaien,kramsvogels) ook veel gegeten maar omdat ze vrij zuur zijn, en ik weet niet of dit ook voor vogels de reden is zijn ze vaak laatste keus het kan zijn dat de vruchten dan al zijn gaan gisten met als gevolg dat vogels die er van eten dronken worden.
Door zijn zouttolerantie is de duindoorn ook zeer geschikt voor tuinen aan de kust en er zijn ook verschillende vooral duitse cultuurvariŽtieten te verkrijgen.
Deduindoornbessen bevatten ook een grote hoeveelheid vitamine c.en worden dan ook wel gebruikt om jam of gelei van te maken.

Ik vond ook nog een recept voor duindoornsap.
nodig zijn 1 kg duindoornbessen
               1/2 kg suiker
Ris de duindoornbessen, was ze en laat ze uitlekken . Zet ze op met zoveel water dat ze net onderstaan. Kook ze zachtjes tot moes.
Wrijf het bessenmoes door een zeef. Voeg royaal suiker toe. Schenk het dieporanje sap in flessen. sluit de flessen met een schroefdop af
Vanwege het hoge vruchtzuurgehalte is dit sap maandenlang houdbaar. Is dit sap te zuur dan is het te mengen met appelsap.