johanstuin2.gif (12700 bytes)
Digitaal herbarium

 
kardinaalsmuts.jpg (40521 bytes)

 Nederlandse Naam Kardinaalsmuts
Franse naam   Fusain d'Europe
Duitse naam   Gewöhnliches Pfaffenhütchen
Engelse naam   Spindle tree  
 Latijnse (wetenschappelijke) Naam Euonymus europaeus
 Familie Kardinaalsmutsfamilie
Celastraceae
Bloem De bloemen zijn klein en groenig geel. viertallig. De heester heeft mannelijke ,vrouwelijke en tweeslachtige bloemen in alle combinaties

 

 Bloemkleur  groenig geel
 Bloeitijd Mei
Blad blad langwerpig, veernervig en tegenoverstaand.
Takken De jonge takken zijn rond de oudere takken vormen vaak overlangse kurklijsten waardoor ze vierkant worden, later breidt de kurkvorming zich rond de hele tak uit en wordt de tak weer rond.
  Heester
Hoogte  maximaal 6 meter
Vindplaats  Bossen en heggen vooral in de duinen
 De kardinaals muts is een opvallende verschijning vooral in de hefst wanneer sommige exemplaren een prachtige rode herfstkleur hebben of getooid zijn met de
vruchtjes die de vorm hebben van een kardinaalsmuts diep rozerood zijn en vier oranje zaden bevatten. De stuiken zijn in het wild heel variabel dus er zijn er die wat minder uitbundig zijn. In de duinen zitten de struiken in het begin van de zomer vaak bedekt onder een wade van spinsels van de rupsen van de bastaardsatijnvlinder die zich aan de bladeren tegoed doen. De struik is echter zo taai dat hij zich daar altijd weer van hersteld.
Aan de struik wordt enige giftigheid toegeschreven. De genuttigde vruchten wekken braken op.
In de tuin zijn er veel cultuurvariëteiten in gebruik De wilde soort wordt veel gebruikt in bosplantsoen en in wilde tuinen. De zaden worden door veel vogels gegeten (lijsters, spreeuwen,roodborstjes).