Broodbakmachine

 

Sinds kort ben ik in het bezit van een broodbakmachine. Heb er lang over getwijfeld of ik dit apparaat wel veel zou gaan gebruiken.
Of dat het na een paar weken gebruiken weer een kastvuller zou worden.
Toen ik met de kerst van mijn schoonmoeder geld kreeg om iets voor mezelf te kopen heb ik wat rondgekeken op het internet en las daar veel intressante
dingen over de broodbakmachine.Eigenlijk had ik toen ook het besluit genomen dat iets was wat eigenlijk niet in mijn keuken mocht ontbreken.
De broodbakmachine die ik gekocht heb is er een van blokker de Home Electronics HEBR 660 . Hij kan broden bakken tot 1000 gram .
Meestal bak ik een brood van 800 gram dat gaat hier binnen 1,5 dag op dus dat is dan een mooi gewicht.

Thuis gekomen met mijn aanwinst wilde ik het meteen uitproberen .Nu had ik gelezen dat om de machine te leren kennen je het beste een kant en klaar mix kon nemen . Dus hopla bij de boodschappen een pak koopmans witbrood in de kar gegooid .
Thuis gekomen eerst het bakblik ingebakken zoals in de (magere) handleiding van deze bmm stond.
Daarna het blik weer laten afkoelen en toen de mix en water in de bmm gedaan. Na 3 uur op stand 1 had ik een prachtig brood wat wel een beetje flauw smaakte.
Ben eerlijk gezegd niet weg van die kant en klaar mixen maar goed we moesten de machine leren kennen.

De volgende dag richting Lukas Klamer (groothandel) gegaan en daar meel van Sourby gekocht. Een 5 kilo verpakking voor witbrood en een verpakking voor 6 granenbrood. Dit meel is over het algemeen ook te verkrijgen bij de vomar hier in de buurt merkte ik later alleen dan in 1 kilo verpakkingen.
Als eerste een witbrood hier mee gebakken (dit gaat over het algemeen het beste ). Ik gebruikte het kleinste deel van het maatschepje wat bij de machine is geleverd als maat voor suiker en zout. Toen wat boter in het blik daarna de helft van het meel ,water en de rest van het meel en deed er gist boven op .
Zette de machine aan op stand 1 en wachte af . Ook dit brood was goed gelukt en de smaak was veel beter als dat van het koopmans brood .
Dus nu was het zeker voor mij geen kant en klaar mixen van koopmans meer.

Het enige wat ik wel bemerkte was dat het brood vrij snel oud werd naar mijn idee . Dus weer opzoek op het internet las ik dat je beter zonnebloem olie en 2 verkruimelde vitamine c tabletten kon toevoegen . Dit was een soort van broodverbeteraar. Nu ik dit dus gebruik blijft het brood idd langer vers .
Aangezien ik geen ouderwetse broodtrommel meer had en ik het brood toch afgedekt wilde bewaren liet ik het met de gesneden kant op een snijplank liggen met een theedoek eroverheen .Dit werd dus door de hond zeer gewaardeerd toen de theedoek een keer een stukje over de aanrecht lag. Hij trok en de theedoek en had het brood dus te pakken. Nu moet je wel weten dat mijn hond erg gek op brood is dus er ook alles voor doet om een stukje te bemachtigen als hij de kans heeft.

Dat werd dus een broodtrommel kopen hadden we besloten dan kon de hond er niet meer bij. Ik richting de winkels maar djeez wat zijn die dingen duur geworden zeg sinds de euro .Voor een beetje broodtrommel ben je zo al €30 kwijt en dat had ik er niet voor over. Gelukkig zijn er genoeg 2e hands winkels in de buurt en daar heb ik een ouderwetse emaile broodtrommel kunnen kopen voor €5 euro. Die er naar mijn mening beter uit ziet dan die moderne dingen.

Het snijden van een zelfgebakken brood is nog een kunst appart . Eerst op zoek naar een goed mes gelukkig zat die al in onze keuken uitrusting. Maar al sneed het mes goed ik bleef ongelijke plakken brood houden. Natuurlijk is dat wel rustiek maar niet echt makkelijk in broodtrommeltjes van de dochters te krijgen.
Ik bleef oefenen tot dat ik van de week bij de marskramer binnen liep en ze daar een handmatige snijmachine verkochten voor €13 .Voor die prijs dacht ik kan ik me geen kat in de zak kopen dus ding betaald en meegenomen. Ook hadden ze daar Sourby wit brood en 9 granenbrood in zakken van 2 kilo dus die ook in de tas. Nu snij ik gelijkmatige plakken brood die makkelijk mee te nemen zijn . En als ik eens teveel brood heb of brood op voorraad wil maken, dan kan ik het ook makkelijk invriezen in een plastic zak.

Tot nu toe bak ik iedere dag een brood .Ook maak ik er mijn pizzadeeg in klaar en net als vandaag bereid ik het deeg van de uienkruier voor in de bm.
Denk niet dat het een apparaat is wat een ruimtevuller gaat worden vindt het veel te leuk om te doen. Gisteren ook met mijn man richting een graanmolen hier in de buurt geweest en daar het een en ander ingeslagen. Als je eenmaal begint met brood bakken in een broodbakmachine is het verslavend in ieder geval bij mij wel .

Op de receptenafdeling zal ik mijn recepten voor de broodbakmachine neerzetten en steeds uitbreiden .Dus kom daar regelmatig kijken.

 

Sinds oktober ben ik nu ook in het bezit van een ware kneedmachine reus de Kenwood chef. Hierin kan je deeg kneden maar ook de lekkerste aardappelpuree in maken met behulp van de vlinderhaak die er bij geleverd wordt.Ook chocolademouse en cakebeslag wordt hierin perfekt luchtig. Het is even wennen om met die machine te werken maar als je het door hebt dan werkt het heel prettig.
De broodbakmachine van blokker is vervangen door een kenwoodbroodbakmachine die had ik gewonnen bij een belwedstrijd van tipculinair. Mijn zwager heeft de oude bm gehad dus die kan ze nu ook bruin bakken.
De kenwood kan alleen iets minder groot broodbakken (+/- 700 gram ) maar dat heeft als voordeel dat we nu elke dag gewoon een vers brood maken. Verder vindt ik het brood uit de kenwood lekkerder lijkt wel of het malser is minder wattenbrood om maar zo te zeggen en langer vers blijft.

Verder is het assortiment kookboeken hier nu aardig aangevuld met broodbakboeken om inspiratie uit op te doen.
Ik heb beide boeken van jennie shapter zowel voor de broodbakmachine en die voor handmatig broodbakken.
Ook het boek van king arthur is een aanrader daar staat van alles in wat je met meel kan maken.
Nog een leuk boek wat ik bij de slegte heb gekocht is het Complete Baking boek van martha day vol met recepten voor muffins cake's enzv.

 

Handige links voor de broodbakmachine:

Bakkerswereld : een site vol met informatie en een forum waar je je vragen kan stellen over het bakken met de bmm maar ook voor broodbakken met de oven

Molen de Zandhaas : molen bij ons in de buurt waar ik van de week mijn meel heb gekocht .

Meer links vindt je op de gewone linkpagina onder het kopje bakken met de broodbakmachine

pumpoenhome.gif (2641 bytes)