soort fruit | geschiktheid | houdbaarheid in maanden | voorbereiding | met suiker in vriezen |
appels& peren | goed | 6 tot 8 | schillen klokhuis verwijderen 2 minuten blancheren in water met 2 gram citroenzuur | . |
abrikozen | goed | 8 tot 10 | de kook erover ontvellen ontpitten en halveren 3 minuten blancheren in water met 2 gram citroenzuur | . |
bramen&bosbessen | zeer goed | 10 tot 12 | schoonmaken wassen droogdeppen
|
per 500 gram vruchten 70 gram suiker toevoegen |
aardbeien | zeer goed | 6 tot 8 | wassen ontkronen op een droge doek uitschudden halveren of heel laten | per 500 gram vruchten 70 gram suiker toevoegen |
frambozen | zeer goed | 8 tot 10 | wassen en op een droge doek uitschudden | per 500 gram vruchten 70 gram suiker toevoegen |
aalbessen rode of zwarte bessen | zeer goed | 8 tot 10 | ritsen wassen en drogen | per 500 gram bessen 100 gram suiker toevoegen |
kersen | goed | 6 tot 8 | wassen ontpitten en ontstelen | per 500gram vruchten 50 gram suiker toevoegen |
mirabellen | goed | 8 tot 10 | wassen niet ontpitten 2 minuten blancheren met 2 gram citroenzuur | . |
pruimen | zeer goed | 10 tot 12 | hele vruchten ontpitten evt in partjes snijden voor op gebak | . |
rabarber | zeer goed | 8 tot 10 | in gelijke stukken snijden en voor gebak zonder suiker invriezen | 50 gram suiker op 500 gram rabarber |
perzikken | goed | 6 tot 8 | de kook erover 92 gram citroensuur in het water)ontvellen halveren en ontpitten of wassen droogdeppen en in zijn geheel invriezen | . |
kruisbessen | zeer goed | 8 tot 10 | hele vruchten voor gebak zonder suiker invriezen | 80 gram suiker op 500 gram bessen |