Kiem/spruit-groenten
Sinds van de week ben ik mij gaan verdiepen in het zelf
opkweken van kiemgroenten.
Ik kocht die altijd zoals tauge,alfalfa env vind dat lekker door salades en op een
boterham.
Toen ik bij de zaadhandel van de Wal zag dat je het zaad kon bestellen was ik snel om en
bestelde wat zakjes zaad.
Eerst uitgeprobeerd zoals hun vertellen hoe je het moet
opkweken .
Hun manier is in een weckfles waar je gaasdoek overheen trekt en die dan schuin opbergen
op een donkere plaats.
Je moet dan 3 keer per dag de zaden besproeien .Dit werkte dus niet echt het gaas schoot
er steeds af en dan vielen de zaden over de aanrecht.
Nu heb ik bij bakker een kiemtoren besteld dat is een bak met 5 bakjes 1 boven bak 3 bakjes voor zaden en een opvangbak voor water .
Je laat de zaden eerst 6 uur weken in een glas of beker en daarna verdeel je ze over de
bakjes .Je hoeft dan alleen nog maar 1 keer per dag water in de bovenste bak te doen . Dit
loopt dan via een overloopsysteem in alle bakjes met kiemgroenten en eindigd in de
opvangbak.
In ieder bakje blijft ongeveer 2 eetlepels water staan voor de goede vochtigheid.
De set zet je donker weg want de kiemgroenten mogen niet te veel aan licht blootgesteld
worden want dan worden ze groen van kleur.
Bij mij staat het setje in de keukenkast. Na een aantal dagen zijn de kiemgroenten goed en
gereed om te eten.
De kiemgroenten als ze klaar zijn wassen in ruim water dan ben je alle zaaddoosjes kwijt
en daarna kan je ze in de ijskast in een bakje bewaren.
Heel handig voor het bewaren zijn lege champignondoosjes .
Erg lekker vindt ik alfalfa op een boterham met filet
americain of radijsspruit door de salade heen.
Lekker pittig is mosterdzaad die is prima met een boterham met oude kaas.
In het tuincentrum heb ik ook een kiemglas gekocht dat is een glazenbakje met daarop een ijzeren zeef.
Hierop kan je dan tuinkers of basilicum spruit kweken deze soorten mogen wel in het licht
staan want het gaat meer op met miniplantje.
Tuinkers is vrij snel al eetbaar basilicum spruit vergt iets meer geduld omdat het
ongeveer 2 weken duurt voor dat het goed is.
Er is zoveel keus aan kiem en spruit groenten dat het
niet snel gaat vervelen.
Als je zaad koopt let dan wel op dat het biologisch is en niet is behandeld het beste koop
je zaad dat speciaal is om te kiemen dit vindt je bijv bij zaadhandel van de wal. Of je
koopt het zaad in een reformwinkel.
Een leuk boek over kiemgroenten is het boek van Peter Bauwens kiemen en microgroenten te
bestellen bij onder andere bol.com.