Kiem/spruit-groenten

 

 

Sinds van de week ben ik mij gaan verdiepen in het zelf opkweken van kiemgroenten.
Ik kocht die altijd zoals tauge,alfalfa env vind dat lekker door salades en op een boterham.
Toen ik bij de zaadhandel van de Wal zag dat je het zaad kon bestellen was ik snel om en bestelde wat zakjes zaad.

Eerst uitgeprobeerd zoals hun vertellen hoe je het moet opkweken .
Hun manier is in een weckfles waar je gaasdoek overheen trekt en die dan schuin opbergen op een donkere plaats.
Je moet dan 3 keer per dag de zaden besproeien .Dit werkte dus niet echt het gaas schoot er steeds af en dan vielen de zaden over de aanrecht.

Nu heb ik bij bakker een kiemtoren besteld dat is een bak met 5 bakjes 1 boven bak 3 bakjes voor zaden en een opvangbak voor water .kiemtoren.jpg (84143 bytes)


Je laat de zaden eerst 6 uur weken in een glas of beker en daarna verdeel je ze over de bakjes .Je hoeft dan alleen nog maar 1 keer per dag water in de bovenste bak te doen . Dit loopt dan via een overloopsysteem in alle bakjes met kiemgroenten en eindigd in de opvangbak.
In ieder bakje blijft ongeveer 2 eetlepels water staan voor de goede vochtigheid.
De set zet je donker weg want de kiemgroenten mogen niet te veel aan licht blootgesteld worden want dan worden ze groen van kleur.
Bij mij staat het setje in de keukenkast. Na een aantal dagen zijn de kiemgroenten goed en gereed om te eten.

De kiemgroenten als ze klaar zijn wassen in ruim water dan ben je alle zaaddoosjes kwijt en daarna kan je ze in de ijskast in een bakje bewaren.
Heel handig voor het bewaren zijn lege champignondoosjes .

Erg lekker vindt ik alfalfa op een boterham met filet americain of radijsspruit door de salade heen.
Lekker pittig is mosterdzaad die is prima met een boterham met oude kaas.

In het tuincentrum heb ik ook een kiemglas gekocht dat is een glazenbakje met daarop een ijzeren zeef.

kiemglas.jpg (72092 bytes)
Hierop kan je dan tuinkers of basilicum spruit kweken deze soorten mogen wel in het licht staan want het gaat meer op met miniplantje.
Tuinkers is vrij snel al eetbaar basilicum spruit vergt iets meer geduld omdat het ongeveer 2 weken duurt voor dat het goed is.

Er is zoveel keus aan kiem en spruit groenten dat het niet snel gaat vervelen.
Als je zaad koopt let dan wel op dat het biologisch is en niet is behandeld het beste koop je zaad dat speciaal is om te kiemen dit vindt je bijv bij zaadhandel van de wal. Of je koopt het zaad in een reformwinkel.
Een leuk boek over kiemgroenten is het boek van Peter Bauwens kiemen en microgroenten te bestellen bij onder andere bol.com.

pumpoenhome.gif (2641 bytes)