Tips en trucs

 

Aardappelen en uien bewaren

Het mooiste gaat dat in zogenaamde bollenkistjes deze kan je soms vinden op een rommelmarkt.
Dit zijn houten kistjes met een bodem van gaas. De kistjes hebben hogere pootjes en zijn stapelbaar de lucht kan vrij door de ruimtes heen circuleren en daardoor kan je de uien en aardappelen lang bewaren


Sap flessen

Handige flessen voor het bewaren van de vruchten sappen zijn de halve liter koffiemelk flesjes 
Deze hebben vaak een schroefdop en die als er warme vloeistof inkomt weer vacuüm zuigt


Potten voor de jam

Vraag aan familie en kennissen of ze hun lege jampotten en kleine potjes van groenten en appelmoes willen bewaren
Hierin kan je prima de jam in doen als je de potten net als ze gevuld zijn weer op zijn kop zet dan is de pot na 5 minuten weer vacuüm getrokken.
En als dank voor het bewaren geef je een gevulde pot terug ben je het jaar daarop weer verzekerd van potten.

Je kan met de computer en een printer leuke etiketten maken voor op de potten.
Ik gebruik altijd de etiketten voor de diskettes hiervoor en het programma printhouse.
Doe over de deksel een vierkant lapje stof met een elastiekje en klaar is je originele geschenk
Ook leuk om te geven zijn meerdere potjes jam en een flesje sap in een rieten mandje


Halfzoete jam

Voor het maken van halfzoete jam gebruik ik vaak gelfix 2:1 van dr oetker.
Je kan dat gewoon in de supermarkt kopen en de verhouding van de jam wordt dan
1kilo vruchten 500gram suiker en 1 zakje gelfix.
De jam is prima van dikte en loopt ook niet terug tijdens het bewaren

 
droogbloemen

De bloemen in de bieslook kan je lang afknippen en dan drogen leuk voor in een droogbloemenstukje.
Zaai ook andere soorten droogbloemen zodat je in het najaar de huiskamer kan voorzien van kleine droogbloemenboeketjes.
Kijk op rommelmarkten en in de winkels voor leuke aparte potjes of rieten hoeden om hier de droogbloemen op te verwerken. Let ook op decoratieve houten kistjes of rieten manden voor de kalebassen.

 

patat maken

Als je patat maakt van je eigen nieuwe aardappels dan frituren met de pan open (anders worden ze slap).
Snij de aardappels in repen spoel ze goed af in een vergiet en droog ze in een schone theedoek.
Bak ze dan voor de 1e keer op ongeveer 160 graden in plus minus 6 minuten gaar (ze mogen niet kleuren).
Laat ze dan wat afkoelen zet het vet op 190 graden en bak ze dan af in ongeveer 4 tot 5 minuten tot ze een mooie goudbruine kleur hebben

Handige plantcombinaties

Als je naast de tuinbonen dille plant is de kans op luis in de tuinbonen minder .Hier kwamen wij zelf bij toeval achter de dille was naast de tuinbonen gezaaid en er zat haast geen luis in de tuinbonen .Dus dit doen we dit jaar weer kijken of het echt werkt.

Tussen de regels radijs wat sterrekers zaaien dan eten de zandvlooien van de sterrekers en blijft de radijs gespaard

pumpoenhome.gif (2641 bytes)