Tips en trucs
Aardappelen en uien bewaren
Het mooiste gaat dat in zogenaamde bollenkistjes deze kan
je soms vinden op een rommelmarkt.
Dit zijn houten kistjes met een bodem van gaas. De kistjes hebben hogere pootjes en zijn
stapelbaar de lucht kan vrij door de ruimtes heen circuleren en daardoor kan je de uien en
aardappelen lang bewaren
Sap flessen
Handige flessen voor het bewaren van de vruchten sappen
zijn de halve liter koffiemelk flesjes
Deze hebben vaak een schroefdop en die als er warme vloeistof inkomt weer vacuüm zuigt
Potten voor de jam
Vraag aan familie en kennissen of ze hun lege jampotten
en kleine potjes van groenten en appelmoes willen bewaren
Hierin kan je prima de jam in doen als je de potten net als ze gevuld zijn weer op zijn
kop zet dan is de pot na 5 minuten weer vacuüm getrokken.
En als dank voor het bewaren geef je een gevulde pot terug ben je het jaar daarop weer
verzekerd van potten.
Je kan met de computer en een printer leuke etiketten maken voor op de potten.
Ik gebruik altijd de etiketten voor de diskettes hiervoor en het programma printhouse.
Doe over de deksel een vierkant lapje stof met een elastiekje en klaar is je originele
geschenk
Ook leuk om te geven zijn meerdere potjes jam en een flesje sap in een rieten mandje
Halfzoete jam
Voor het maken van halfzoete jam gebruik ik vaak gelfix
2:1 van dr oetker.
Je kan dat gewoon in de supermarkt kopen en de verhouding van de jam wordt dan
1kilo vruchten 500gram suiker en 1 zakje gelfix.
De jam is prima van dikte en loopt ook niet terug tijdens het bewaren
droogbloemen
De bloemen in de bieslook kan je lang afknippen en dan
drogen leuk voor in een droogbloemenstukje.
Zaai ook andere soorten droogbloemen zodat je in het najaar de huiskamer kan voorzien van
kleine droogbloemenboeketjes.
Kijk op rommelmarkten en in de winkels voor leuke aparte potjes of rieten hoeden om hier
de droogbloemen op te verwerken. Let ook op decoratieve houten kistjes of rieten manden
voor de kalebassen.
patat maken
Als je patat maakt van je eigen nieuwe aardappels dan
frituren met de pan open (anders worden ze slap).
Snij de aardappels in repen spoel ze goed af in een vergiet en droog ze in een schone
theedoek.
Bak ze dan voor de 1e keer op ongeveer 160 graden in plus minus 6 minuten gaar
(ze mogen niet kleuren).
Laat ze dan wat afkoelen zet het vet op 190 graden en bak ze dan af in ongeveer 4 tot 5
minuten tot ze een mooie goudbruine kleur hebben
Handige plantcombinaties
Als je naast de tuinbonen dille plant is de kans op luis
in de tuinbonen minder .Hier kwamen wij zelf bij toeval achter de dille was naast de
tuinbonen gezaaid en er zat haast geen luis in de tuinbonen .Dus dit doen we dit jaar weer
kijken of het echt werkt.
Tussen de regels radijs wat sterrekers zaaien dan eten de zandvlooien van de sterrekers en
blijft de radijs gespaard