tips bij het bereiden van jam
. Was de vruchten zorgvuldig. Schillen is meestal niet
nodig en kan helpen bij de geleivorming
Onder de schil zit namelijk de meeste pectine en pectne is de stof die zorgt voor
de blijvende stevigheid van de jam.Pectine wordt gevormd tijdens het
rijpen van de vruchten en zit rond de pit en onder de schil
. Snijdt groot fruit in stukken
. Gebruik een roestvrijstalen pan (een alminium pan kan door de fruitzuren verkleuren en een metaalsmaak afgeven aan de jam) Het liefst een pan met een dikke bodem.
. Blijf tijdens de bereiding van de jam goed roeren en
haal de overtollige schuimvorming weg met een schuimspaan.
Kook de vruchten tot moes op een laag vuur.
. De jam wordt iets frisser als je er wat citroensap door heen doet.Wil je jam met stukjes fruit maken, dan kook je eerst het gedeelte tot moes en doet als laatste de stukjes fruit erbij ,haal de pan meteen van het gas.
. Maak de potten en deksels goed schoon met heet water en soda of was ze af in de afwasmachine.
. Gebruik potten met een deksel waar in een rubberlaagje zit die vindt je bijv op de appelmoes en de potten met groenten uit de winkel. Deze deksel kunnen namelijk weer luchtdicht afsluiten .Gebruik nooit beschadigde deksels
. Vul de potten tot net onder de rand van de glazen pot maak de rand schoon met een stuk keukenrol doe de deksel er op en zet ze 5 minuten onderste boven op een doek.
. Bewaar geopende potten jam altijd in de koelkast.