johanstuin2.gif (12700 bytes)
Rozemarijn "Rosmarinus officinalis"

Wat heerlijk is de geur en smaak van verse kruiden toch en hoe weinig worden ze nog gebruikt in onze maatschappij die wordt overheerst door fastfood .
De plant in de pot in mijn tuin heeft de winter goed overleefd na deze warme winter de plant heeft al strengere winters doorstaan.
Ik ben alleen bang dat ik geen bloemen krijg dit jaar omdat er zoveel van geplukt is.
De ligging van mijn tuintje is dan ook ideaal voor dit soort planten die hun herkomst hebben in het middelandse-zeegebied pal zuid en helemaal uit de wind.
Ik heb in dit minituintje ook een vijgenboom staan met heerlijke vruchten en ook het "slaapkamergeluk" groeit er goed.

Rozemarijn het is bijna onmisbaar bij lamsvlees in combinatie met knoflook . Ook gebruik ik het vaak in mijn tomatensausje voor de pasta. En in salades in zeer kleine hoeveelheden
Hoe kweek je Rozemarijn , van rozemarijn heb je bij niet overmatig gebruik aan een flinke plant wel genoeg voor de prijs van een zakje zaad is er ook wel een plantje te koop en voor onder de vijf euro zelfs een hele mooie.
Rozemarijn is ook goed te zaaien en te stekken , stekken nemen in augustus gewoon topstekjes onder glas met of zonder stekpoeder, dat gaat uitstekend.
Ik zeg het nu zoals ik het doe ik haal een topje van een takje onder vanwaar het "houtig" wordt stop het in het stekpoeder (of niet) en daarna in de stekgrond in mijn geval kant en klare. Anders een mengsel van zand en turf.
De Rozemarijn heeft ook een grote sierwaarde met zijn kleine bleekblauwe bloemen vroeg in het voorjaar , en anders door zijn vorm die door gebruikssnoei wordt gegeven.
Er bestaat ook een witbloeiende vorm 'Rosmarinus officinalis 'Alba'
En ook een kruipende soort 'Rosmarinus officinalis 'Prostratus'
Rozemarijn vraagt een lichte ,doorlatende ,kalkhoudende bodem.
Zelf gebruik ik een gewone potgrond van goede kwaliteit met een bijvoeding van
Osmocote dit is een langzaam werkende kunstmest.
Rozemarijn is bij ons niet helemaal winterhard dus als u erg gehecht bent aan uw plant moet u
hem behandelen als een kuipplant en vorstvrij overwinteren.
Enige wetenswaardigheden.
Waar komt de naam vandaan? Rosmarinus officinalis dit is de wetenschappelijke naam in het latijn volgens de doorCarl Linnaeus in1753 ingevoerde binaire nomenclatuur.  Rosmarinus bestaat uit de latijnse woorden ros (dauw) en marinus (komend uit de zee). Officinalis betekend geneeskrachtig.De rozemarijn behoort tot de familie der lipbloemigen (Labiatae)Doordat de nieuwe blaadjes steeds in de bladoksels ontspringen lijkt het of de bladeren in kransen staan.De bladeren zijn leerachtig en naar achteren gerold, de lila of witte bloemen staan op korte zijtwijgjes in de bladoksels.De medicinale werking is: het is maagversterkend en eetlustopwekkend en licht urineafdrijvend, als olie heeft het uitwendig toegepast een verzachtende werking bij gewrichtsreumatiek en zenuwontstekingen.Verder speelt het in de parfumindustrie een belangrijke rol. Het wordt verder ook nog gebruikt om zijn insecten werende eigenschappen.

Klik op de thumbnail voor de grote foto
 

rosemary picture

 

johan's tuin