Thijsse's Hof


Deze site is onderdeel van Johan's tuin en dus geen officiŽle site van thijsse's hof
In Bloemendaal in het bloemendaalse bos, achter het pannenkoekenhuisje ligt verscholen het thijsse's hof.
Jac. P Thijsse de vechter voor onze natuur van het eerste uur. Bekend van de Verkade albums en de nog veel gebruikte Nederlandse Flora. Naar mijn weten heeft hij ook nog aan de wieg van Natuurmonumenten gestaan.
Hij zag toen al in dat de natuur in dit kleine Nederland in het gedrang zou komen.
In 1925 werd hem door de gemeente Bloemendaal een stukje grond in het bloemendaalse bos aangeboden, waar hij samen met de beroemde tuinarchitect Leonard Springer een planten en vogeltuin ontworpen heeft.
Ik zelf ben hier een jaar assistent hovenier geweest in 1979 -1980 en de interesse voor de natuur die ik al had is hier verder geÔnspireerd.
De tuin probeert een indruk te geven van de flora van de duinen in Nederland. Wat ook wel lukt behalve de flora van de kalkarme duinen (ten noorden van Petten Noord Holland) dat blijft een probleem op de ter plaatse
Kalkrijke grond.
De tuin is klein maar fijn en zeker een bezoek waard vooral begin april wanneer de stinzeplanten bloeien.
Stinzeplanten zijn planten die hier van nature niet groeien maar vroeger door de eigenaren van landgoederen aan de binnenduinrand zijn geplant op hun grond en zich hier zo goed thuis voelen dat zij zich spontaan vermeerderen. Bijvoorbeeld, Sleutelbloem, Vogeltje op het krukje, Italiaanse Aronskelk, etc.
Door het verschil in planten en omgeving op een klein oppervlak is het ook een plaats waar vogels en insekten graag vertoeven. Zomers staat er een bijenkast met een deurtje zodat het leven van de bijen van dichtbij te bekijken is. Ook kunt u er de wijngaardslak vinden nederlands enige beschermde slakkensoort.
Verder staat er nog een beeld ter ere van een andere bekende inwoner van Bloemendaal het is een beeldje van Erik uit het boek Erik en het klein insektenboek geschreven door Godfried Bomans.
Thijsse's hof heeft nu ook een eigen website
www.thijsseshof.nl
 
Het adres is.

Thijsse, s hof Mollaan 4 2061 BD Bloemendaal.

johan's tuin
Zie je aan de linkerkant van deze pagina geen frame met een index, klik dan hier !
Je ziet dan namelijk maar een klein stukje van mijn homepage.

Thijsse kaart

thijsse1thumb.jpg (5116 bytes)

 

thijsse2thumb.jpg (6121 bytes)

 

thijsse3thumb.jpg (5122 bytes)

 

wijngaardslakthumb.jpg (2695 bytes)