Tijm
Thymus vulgaris
Fam. der lipbloemigen
(Labiatae)
Tijm de geur hiervan doet altijd denken aan een warme zomerdag aan de middelandse zee. Ook
in onze eigen duinen wordt je af en toe verrast door de heerlijke geur van de Thymus
pulegioides. Het kruid is bekend om zijn antibacteriële werking ik herinner mij nog de
tijmstroop die we vroeger kregen bij keelpijn, een aftreksel van tijm in suikerstroop of
nog beter honing. Baden of kompressen deden goed dienst bij etterende wonden.
Maar vooral de gebruikswaarde in de keuken is groot . Bij o.a. runderlappen en ook bij
snijbietribben "Rhubarb Chard" wat tijm en een weinig suiker, azijn en zout
toevoegen bij het koken maakt het heel aangenaam om te eten.
Houd er rekening mee dat de tijmsmaak snel overheerst.
Tijm is ook heel makkelijk te bewaren door het te drogen.
Het keukenkruid tijm is over het algemeen niet winterhard u zal dan ook ieder jaar opnieuw
moeten zaaien of planten moeten kopen .Dit jaar (2002) hebben toch enkele planten het
overleefd. Ze groeien het best op een goed gedraineerde kalkrijke grond. (Nu ik dit
schrijf zie ik hoe ik mijn plantjes mishandel op mijn toch vrij natte zure venige
zandgrond).
Zaai Thymus vulgaris eind april begin mei in potjes of ter plaatse.
De Thymus citriodorus is een tijm met een tijmcitroengeur deze is ook geschikt voor
keukengebruik.
Ook zijn er vele siervariëteiten van de tijm zoals:
Thymus serphyllum "Albiflorus" witbloeiend en laag
Thymus serphyllum "Coccineus" karmijnrozebloeiend en laag
Thymus preacox var. Pseudolanuginosus de wollige kruiptijm met behaarde bladeren en weinig
bloemen.
Thymus hirsutus 5 cm hoog ,dichte kussens vormend en roze bloeiend.
Thymus citriodorus "Aureus" 25 cm hoog met geelgerande bladeren.
Thymus citriodorus "Silver Queen" 25 cm hoog met witgerande blaadjes.
Thymus citiodorus "Golden Fleece" 25 cm hoog met egaal gele blaadjes.
Zie je aan de linkerkant van deze pagina geen frame met een index, klik
dan hier !
Je ziet dan namelijk maar een klein stukje van mijn homepage.