johanstuin2.gif (12700 bytes)
Digitaal herbarium

fluitekruidpad.jpg (63576 bytes)


 Nederlandse Naam Fluitenkruid

Frans: Cerfeuil sauvage
Engels: 
Wild chervil 
Duits: Wiesen-Kerbel

 Latijnse (wetenschappelijke) Naam Anthriscus sylvestris
 Familie Schermbloemenfamilie
Umbelliferae

12.jpg (3168 bytes) 
Klik voor een grotere uitvoering op de thumbnail

 Bloemkleur  Wit
 Bloeitijd  april, juli
   tweejarig,vaste plant
Vindplaats wegbermen, bosranden   Foto romolenpark Schalkwijk.
 Bijzonderheden:Zeer hollands is deze plant die in de meimaand haast niet weg te denken is uit ons landschap waar het zich uitstalt als echt hollands kant. Het is een plant die oorspronkelijk een bosbewoner is,  wat ook blijkt uit de tweede naam sylvestris wat bosbewonend betekend.
Hij heeft zich echter prima aangepast aan andere omstandigheden zoals: langs weilanden en wegen met een voorkeur voor voedselrijke grond wat in ons land veel voorkomt.
Is de nuttige waarde van deze plant klein of groot? Ik zeg maar alles is relatief, economisch is hij van weinig belang. Maar kijk eens op een late lentedag naar die prachtige wegbermen die zijn toch onbetaalbaar.Verder zegt de naam fluitenkruid dat er hier ook fluitjes van gemaakt zijn door kinderen.
Ik en mijn kinderen hebben hiermee geëxpirimenteerd. Fluitenkruid heeft holle stengels die bij de bladoksels gesloten zijn dus dan denk je al snel aan het panfluitprincipe  onder de oksel afsnijden en daarboven een stuk pijp laten staan, dat recht afsnijden en daar overheen blazen.Dit gaat maar geeft een matig resultaat, het gaat beter als je het schuin afsnijdt en daarna vanaf het hoogste punt er overheen blaast.
Waarschuwing : Er zijn zeer veel planten die op fluitenkruid lijken die zeer giftig zijn doe dit dus alleen maar
als u zeker weet dat u met fluitenkruid te maken heeft !!!!
fluitje.jpg (18434 bytes)

Link voor mooie foto's  http://www.kulak.ac.be